Interview NRC

Tom van Eijk (46) is cosmetisch arts gespecialiseerd in `injectables’ zoals Botox.

Door Brenda van Osch Foto Maurice Boyer

Geboren 13 januari 1969 in Hintham
Opleiding studie geneeskunde Universiteit Nijmegen en Universiteit van Amsterdam, opgeleid in het Academisch Medisch Centrum
Loopbaan assistentchirurg cardiothoracale chirurgie Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (1998-2000). assistent-chirurg plastische chirurgie Slotervaartziekenhuis (2000-2003), freelance cosmetisch arts onder meer bij Bergman Clinics in Bilthoven (2003-2011), De Clinique in Den Bosch en Esthetisch Centrum jan van Goyen in Amsterdam.
Privé getrouwd met actrice Sabrina van Halderen, dochters Olivia (15), Lovis (12)

Aard

„Mijn jeugd was harmonieus, maar niet inspiratievol. De dingen die ik deed werden niet echt begrepen. Ik was altijd met mijn handen bezig, iets aan het maken of uitvinden. Zo had ik een pen bedacht waarmee je een elpee kon afspelen zonder pick-up. Ik hield van wetenschap en van vormgeving, dus wilde ik industrieel vormgever worden of plastische chirurg. Chirurgie is het ultieme knutselen. In wat ik nu doe herken ik met terugwerkende kracht mezelf uit mijn jeugd. Gezichten van mensen veranderen. Hoe intensief kan toegepaste kunst zijn?”

Volharding

„Het was moeilijk om inde opleiding tot plastisch chirurg te komen. lk ben toen twee dagen in de week onbezoldigd gaan werken als arts-assistent plastische chirurgie, de andere drie dagen werkte ik als keuringsarts bij defensie. Vanaf2003ging ik op zaterdag ‘prikken’. Het geven van injectables stond niet hoog in aanzien, het was nauwelijks een vak. Maar ik had inmiddels een vrouw en twee kinderen, het waren gewoon blijverdiensten. Het bleek oneindig veel uitdagender te zijn dan ik had gedacht. Niet: rimpel, prik, weg. Maar een vak dat zich bezighoudt met anatomie, weefselstructuren en eigenschappen van biomaterialen.”

Zichtbaarheid

Ik ben gaan knutselen, in eerste instantie bij mezelf, en ontdekte een spuittechniek met betere resultaten. Het is gebruikelijk een rimpel te zien als een deuk, maar soms is er geen gebrek aan volume maar aan stevigheid. Om dat te compenseren moet je hoger in de huid en dwars op de lijn inspuiten. Als je evenwijdig aan de rimpel spuit heeft die ook de neiging zich te verplaatsen. Dat zie je bij Brad Pitt. `Chasing the line’, noemen we dat. Ik ben nu bezig aan een derde wetenschappelijk artikel. Ik wil erkenning voor mijn vak. Op een techniek kan ik bovendien geen octrooi aanvragen, met een artikel plant ik mijn vlag.”

Controverse

„Een van mijn leukste patiënten is psychotherapeute. Ze is dagelijks bezig met diepe zielenroerselen en kan het niet uitstaan dat ze blij wordt van zoiets oppervlakkigs als een verdwijnende rimpel. Toch komt ze steeds terug. Dan is het een half uur praten en twee minuten vullen. Die contradictie zit in ons allemaal. Iedereen trekt ergens een grens. Wel een beugel, geen botox. Wel botox, geen borstvergroting. De mens is een sociaal wezen. Alles wat we aan ons uiterlijk doen is omwille van de interactie. Mijn streven is dat mijn patiënten blij zijn als ze in de spiegel kijken. Sommigen moeten daar glad voor worden.”

Oordeel

„Ik vond de documentaire Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman een goede spiegel: vrouwen moeten zich niet laten dicteren wat mooi is door de beautyindustrie. Maar uiteindelijk ging ze wat mij betreft te ver door te zeggen dat vrouwen geen plastische chirurgie moeten willen. Sunny dicteerde opeens wat wel en niet mag. De meeste van mijn patiënten zijn realistisch. Ze accepteren het ouder worden maar vinden één of twee imperfecties niet leuk. Daarmee laten ze zich geen ideaal opdringen.”

Eigenheid

,,Er is zo’n spreuk: ‘Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf.’ Dat is het wel, wat mij betreft. Als ik een succes ben, dan is het omdat ik heb geluisterd naar mijn talent. Ik ben niet competitief, ik hoef niet beter te zijn dan anderen, maar ik wil wel de beste zijn. Wat ik doe moet perfect zijn. Dat bracht me bij een van de klinieken waar ik werkte uiteindelijk in conflict. In 2011 ben ik met twee compagnons een eigen kliniek begonnen. Dat was geen droom, maar een manier om compromisloos te kunnen werken. Het is eng, ik heb meer zorgen, meer verantwoordelijkheid, maar ik ben ook trotser op wat ik neerzet.”

Verbeelding

„Ik zit altijd op meerdere sporen: wat ik doe, de helicopterview en het muziekje in mijn hoofd. Tijdens dit werk kan ik heerlijk in mijn bubbel zitten, iemand behandelen en ondertussen aan andere dingen denken. Zeker mijn techniek vergt geduld, dat dwingt me rustig te zijn. In mijn vrije tijd maak ik beelden, het liefst in brons. Een van mijn mooiste beelden is van Rembrandt en staat in de kliniek in Leiden. Brons is stevig materiaal. Zijn frons houdt zijn rechteroog op z’n plaats. Wat ik meestal wegpoets, kan ik in het beeldhouwen gebruiken. Hoe meer vouwtjes, hoe realistischer.”

Tom in Australië

Tom van Eijk is in Australië geïnterviewd voor de “anti-aging” special van het blad Cosmetic.

Tom van Eijk in Australië

In het interview wordt de Fern Pattern techniek genoemd om de huid te versterken en de Lip Tenting techniek om de lippen op een natuurlijke wijze te verfraaien.

Interview Tom van Eijk

 

Fill me up, doc!

Artikel in Winq van juni 2014, door Coen Wulms.

Een rimpel is in de regel geen ramp. Maar zijn er plooien, lijnen en andere tekenen van,  jazeker, verval die je storen. Dan is daar in veel gevallen wat aan te doen. Zuur, vet of bloed: take your pick!

Tom van Eijk in Winq

Rimpels

Hoe je aan die rimpel tussen de wenkbrauwen of in je voorhoofd komt is wel duidelijk. Of aan die in dat behoorlijk actieve gebied rond je ogen: je knippert alleen al pakweg dertien miljoen keer per jaar. Het gebruik van een crème, al dan niet antiveroudering, is prima voor de conditie van de huid maar het weghalen van een bestaande rimpel lukt er niet mee. Effectiever zijn de bekende spier ontspannende middelen. Hiermee leg je spieren lam die de rimpels veroorzaken. En die rimpels verdwijnen dan ook meestal of worden in ieder geval niet dieper. Ook het ontstaan van een nieuwe rimpel kan ermee worden voorkomen of tenminste uitgesteld.  Continue reading Fill me up, doc!