Littekens

De oorsprong van littekens

Als we geboren worden de menselijke huid is naadloos. Naarmate we ouder worden we geconfronteerd met incidenten in ons leven die schade aan het lichaam en misschien zelfs littekens kunnen veroorzaken. Sommige kleine littekens zijn misschien niet eens zichtbaar. Andere littekens kunnen echt storend zijn door de grootte, aantal of locatie. Soms is de oorzaak van het litteken traumatisch of emotioneel. Al deze redenen kunnen een aanleiding zijn om een behandeling om het uiterlijk van de littekens te verbeteren te zoeken.

Acne littekens

Acné littekens wordt meestal gezien wanneer patiënten hebben last van ernstige acne later in het leven, na de puberteit. In de jaren erna kunnen die acne littekens nog dieper en meer merkbaar worden. Veel rimpels die we zien bij patienten rond de veertig beginnen daadwerkelijk  in de huid die zelfs tientallen jaren eerder is verzwakt door acné. Acné littekens worden gekenmerkt door verschillen in hoogte en stevigheid van de huid, waardoor de huid er ongelijk uitziet, vooral bij beweging.

Het behandelen van littekens

Afhankelijk van de leeftijd en de anatomie van de littekens zijn verschillende behandelingen een optie.

Bij jonge (minder dan een jaar) littekens die worden gekenmerkt door roodheid en zwelling (hypertrofische littekens) is reductie van weefselreactie door middel van het plakken van silicionen pleisters of injecties met botulinumtoxine (Botox) de behandeling van keuze.

Voor grote littekens veroorzaakt door een verstoorde genezing zoals na een geïnfecteerde wond kan een operatie nodig zijn om de het hele litteken weg te nemen. Deze operatie kan pas één jaar na het letsel worden uitgevoerd.

Zeer milde littekens kunnen optisch worden verbeterd door toepassing van een laser of chemische peelings.

Kleine, oudere, hypotrofische littekens (zoals de meeste acne littekens), gezien als kuiltjes of lijnen, kunnen worden behandeld met intradermale injecties van een filler, Restylane, die de huid lokaal versterkt en zo de variatie in de stevigheid van de huid, die de littekens kenmerkt, te verminderen.

 Acne litteken rechter wang, voor en na behandeling;acne litteken na

acne litteken voor

Estetisch Centrum Jan van Goyen    Amsterdam    020-644 94 23

Tom van Eijk Kliniek    Laren    035-234 0001

De Clinique    ‘s-Hertogenbosch    073-610 48 28