Tandenknarsen en kaakklemmen

Heeft u klachten aan uw kaak door tandenknarsen of bent u een “kaakklemmer”? Wordt u beperkt in het dagelijks leven omdat u last en pijn heeft door overbelasting van uw kauwspieren en uw kaakgewrichten?

Wat is tandenknarsen en kaakklemmen. Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. Kaakklemmen is het (vaak onbewust) krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. De medische term voor beide vormen is “bruxisme”. Tandenknarsen gebeurt met name ’s nachts, terwijl het kaakklemmen zowel ‘s nachts als overdag kan gebeuren. Tandenknarsen komt vaak voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen.

Verschillende problemen door bruxisme. Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen problemen opleveren, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, vergroting van de kauwspieren, hoofdpijn en de volgende kaakklachten:

  • pijnlijke of vermoeide kauwspieren
  • pijnlijke of ontstoken kaakgewrichten
  • beperkte of scheve mondopening
  • kaak uit de kom bij het gapen
  • kaakgewricht geluiden (kaakknappen of schurende geluiden).

Behandeling van tandenknarsen en kaakklemmen

Een groot gedeelte (zo’n 80 procent) van de bruxisme patiënten heeft baat bij het verminderen van de spierkracht van de kauwspieren met behulp van injecties met botuline toxine (Botox, Azzalure).

Deze eenvoudige behandeling duurt ongeveer één minuut en heeft gemiddeld vijf maanden effect. De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid botuline toxine die nodig is om de spieren voldoende te verzwakken. Meestal is een hoeveelheid nodig die vergelijkbaar is met wat in de cosmetische toepassing van Botox als ‘één zone’ wordt verstaan.